Mottó

"Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét."
Popper Péter®
________________________________________________

2012. október 26., péntek

Egészségsarok - Jó, ha tudod a candidában


1.) Élesztő helyett meleg vízben feloldott borkőport és szódabikarbónát használunk. Mindkettőből kevés kell, mert keserűvé, illetve savanyúvá teszi a tésztát. A borkőpor nem tévesztendő össze a borkősavval. Kapható a gyógyszertárakban (Kálium-hidrogén-tartaricum).

2.) Édesítéshez használhatunk mesterséges édesítőket (de inkább kerülendők, ha kell, akkor vagy stevia kivonatot, vagy oligofructo-szaharidot használjunk, mindkettő természetes növényi eredetű).

3.) Karobkrém: Csészébe karobport teszünk és hidegen sajtolt (röv.:hs.) olajjal (pl. a nálam is rendelhető szőlőmag olajjal) elkeverjük (gabonával édes ízhatást ad).

4.) Zellermag: Pici tengeri sóval sós ízhatást nyújt.

5.) Fűszeres szójaszósz: Hozzávalók: Hidegen sajtolt olaj, szójaszósz (csak az eredeti recept alapján készült, tiszta, sós ízű), zúzott fokhagyma, koriander vagy tetszés szerint más fűszer. A fűszeres szójaszószt mindig akkor tesszük az ételre, ha az már nem forró.

6.) Diótej: 1 liter hideg vízbe 10 dkg darált diót teszünk és turmixoljuk, majd leszűrjük.

7.) Szójatej: 1 liter vízbe 10 dkg lisztté őrölt szójababot főzünk addig, míg a habját elforrja. Ezt is leszűrjük.
Mindkettőből a visszamaradt sűrítményt túrónak nevezzük, melyet ízesítve krémnek lehet elkészíteni vagy tésztába belegyúrni.

8.) A gabonát áztatni kell - a hajdina kivételével. A rizst 12, a kölest 5-6, a zabot 12 óra hoszszáig. A hajdinát hőkezeljük (főzőedényben szárazon, kis lángon, keverés mellett pár percig hevítjük.)

9.) Morzsa készítése: élesztő nélküli kenyér szárítva és őrölve, de helyettesíthető: teljes őrlésű darával is (tönköly, zab).

10.) Liszt: mindig teljes kiőrlésű.

11.) Mix: Natúr vegamix (só nélküli szárított zöldségőrlemény)

12.) Almapép: Savanyú almát sütőben megsütjük és turmixoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése