Mottó

"Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét."
Popper Péter®
________________________________________________

2012. szeptember 21., péntek

Egészségsarok - Lúgosítás, 3 recept

A savasodás elmélete


A savasodás elméletét egy Robert O. Young nevű amerikai biológus, a lúgosító diétának és a savasodás elméletének atyja alkotta meg. A teória óriási népszerűségnek örvend az egész világon, hatására egy csapásra divatos jelzővé vált a „lúgosító”, amely megoldást nyújt az összes létező problémára. Az elmélete alapján minden népbetegség mögött a test elsavasodása áll. Ezt elsősorban a táplálkozással tudod ellensúlyozni, illetve megelőzni. A legfontosabb természetesen az, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és zsírmentes húst fogyassz. Növényi táplálékaidat edd nagyobb részben nyersen, de legalábbis kíméletesen roston sütve vagy párolva.

Mivel a piacon most óriási a választék, kedvenc zöldségeinkből gyűjtöttük össze az egytálételek receptjeit, hogy finomakat és egészségeseket ehess, és ha hiszel benne, lúgosíts.



Ratatouille – a francia lecsó


Hozzávalók 4 személyre:


A mártáshoz:


3 db különböző színű kaliforniai paprika, kimagozva, félbevágva

3 db paradicsom, meghámozva, apróra vágva
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 babérlevél
petrezselyem
kakukkfű
őrölt bors

A zöldségek:

1 db padlizsán

2 db cukkini
20 dkg gomba
2 db paradicsom
Elkészítése: a mártáshoz egy sütőlapra teríts alufóliát, és szórd rá a paprikacsíkokat. Forró sütőben süsd meg, hűtsd le, majd hámozd meg, és vágd apróra. A többi hozzávalóval együtt serpenyőben melegítsd össze, majd terítsd le egy tepsi aljára. A zöldségeket vágd vékony karikákra, majd rétegezd a mártásra sóval és borssal. Egy kis olajban keverj el egy adagot a fűszerekből, és csorgasd a zöldségekre, majd told a forró sütőbe. Akkor kész, amikor a zöldségek megbarnultak, és a mártás besűrűsödött.

Mandulás karfiol-brokkoli


Hozzávalók 4 személyre:


fél kg brokkoli, rózsáira szedve

1 kisebb karfiol, rózsáira szedve
1 fej hagyma, apróra vágva
10 dkg szeletelt mandula
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 evőkanál olívaolaj
petrezselyem, frissen, összeaprítva
Elkészítése: a brokkolit és a karfiolt főzd meg lobogó, sós vízben. Vastag falú serpenyőben az olívaolajon párold-pirítsd össze az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Ha megbarnult, vedd le a lángról, és hagyd kihűlni. Ekkor add hozzá az összezúzott fokhagymát, a mandulát és a petrezselyemzöldet, majd forgasd bele a mártásba a karfiol- és brokkolirózsákat.

Olaszos csicseriborsós barna rizs


Hozzávalók 4 személyre:


20 dkg csicseriborsó

20 dkg barna rizs
1 fej apróra vágott vöröshagyma
3 dl sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
só, bazsalikom, petrezselyem
reszelt parmezán
Elkészítése: a rizst a hagymával és az olajjal főzd puhára kb. fél liter vízben. A csicseriborsót sótlan vízben főzd meg, csak a végén sózd. Keverd össze a rizst és a borsót. Egy kis olívaolajon fonnyaszd meg az összezúzott fokhagymát, majd öntsd rá a paradicsomot. Forrald össze, majd fűszerezd, és öntsd a rizses keverékre. Parmezánnal szórd meg az asztalnál.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése