Mottó

"Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét."
Popper Péter®
________________________________________________

2012. május 6., vasárnap

Jeles ünnepek - Anyák napja

1.       Anyák napja

(Forrás: Wikipédia)

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.

Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével.

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.

Sajnos azonban Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje miatt nem vette észre, hogy hamarosan az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált a kontinensen is. Az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep eltolódott az ajándékozás, Jarvis véleménye szerint pedig főképp a virágkereskedők hasznának növelése irányába. További élete során oly hevesen tiltakozott az ünnep üzletiesedése ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során. Élete végére megbánta tettét és nem akarta nevét Anyák Napjával kapcsolatba hozni.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.


A vallási színezetet értem. Jézus szeplőtelen fogantatása által anyját, Máriát végtelen tisztelet övezte, és övezi a mai napig. Ebből kifolyólag érthető, ha az anyát (a Szent Anyát) meg szeretnék ünnepelni, és nem túl meglepő módon a húsvéthoz (Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának ideje) kötik.


De azzal, hogy ebből az ünnepből is üzletet kellett csinálni… nem érthetek egyet.

Sokaknál ez, és az ehhez hasonló ünnepek különös jelentéssel bírnak.

Szerintem azonban az anya nem csak az év ezen napján anya, és a gyermeknek az anyját nem csak ezen az egy napon kell megköszöntenie, és tiszteletét tennie, stb.
Jól is néznénk ki, ha attól valaki jobban érezné magát, ha a gyermeke az év 364 napján a pokolba kívánná őt, de ezen az egy napon virágot szakajtva „Szeretlek, édesanyám” megjegyzéssel állna elébe… Milyen szeretet az, mely ezen az egy napon mutatná meg magát?
Ennek ellenkezőjeként, vajon mennyire ítélhető el egy gyermek, ha az anyjával egyébként szuper kapcsolatot ápolva, az anyák napjára nem különösebb hangsúlyt fektetve, de ezen a napon is az anyját érezhetően szeretve bújik oda?

Ahogy a szülők is jobban teszik, ha nem csak az év erre kitűzött napján fordítanak különös figyelmet a gyermekükkel való minőségi időtöltésre (gyermeknap).

Valamikor 17 éves korom körül – anyukám állítása szerint – elfeledkeztem az anyák napjáról. Nem emlékszem, de bizonyosan így van. Anyukám ezt akkor nem tette szóvá, utólag azonban az arcomba vágta. Egy életre megjegyezte, és megjegyeztette velem is.

Később, mikor a fiammal várandós lettem, verset írtam anyukámnak, mert virágra nem futotta…

A szüleim a 38. születésnapomon egy SMS-ben köszöntöttek fel: „Boldog születésnapot!”

Tehát szerintem ez a nap sem ér többet, és nem lesz különleges, ha az év többi napján az anya nem anya, vagy a gyermek nem szereti, nem tiszteli az anyját.




Written by Syssa®

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése